Domotica, verlichting, audio & video, verwarming en beveiliging. Alles onder één knop!

Wat is domotica?


Domotica is meer dan gebouwautomatisering!

Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord “domus “ (huis) en “tica” wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is; de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om de integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.

 

Ontstaan van domotica

De eerste domotica toepassingen waren vaak systemen die al in de geautomatiseerde industrie of kantooromgeving bestonden en in woningen werden ingepast voor personen met een functiebeperking. Zodoende konden zij zich een grotere autonomie verwerven en bijvoorbeeld vanuit een rolstoel de belangrijkste huiselijke taken (laten) uitvoeren. De veralgemeende toepassing van domotica begon echter pas eind 20e eeuw door te breken in de bouw en architectuur, omdat er toen ook een standaard werd opgesteld waarbinnen de verschillende systemen konden worden geïntegreerd en met elkaar konden communiceren.

 

Tweede generatie domotica

De tweede generatie domotica is standaard voorzien van een zogenaamde ethernetaansluiting. Via deze aansluiting kunnen audio, video, verwarming-, airco-, alarm- en andere systemen op een eenvoudige manier worden gekoppeld met het LAN (Local Area Network) of met het WAN (Wide Area Network). Hierdoor kunt u, thuis maar ook onderweg het domotica systeem beheren via de computer of smartphone. Zo kunt u bijvoorbeeld via internet de camerabeelden volgen en ingrijpen wanneer iemand het licht heeft laten branden. Of kunt u vanuit preventieve overwegingen de aanwezigheidssimulatie opstarten zodat het lijkt alsof men thuis is.

 

Laat domotica voor u denken

Domotica kan met de juiste implementatie verder gaan dan alleen het aansturen van uw apparatuur (lokaal of op afstand). Het systeem kan namelijk voor u denken en handelen. Het meest simpele voorbeeld is een bewegings- en vochtsensor in een badkamer. Deze zet de verlichting aan als u binnenkomt en activeert de mechanische ventilatie wanneer de luchtvochtigheid stijgt tijdens het douchen.

 

Communicatie

Communicatie tussen de verschillende elektronica componenten is de essentie van een domotica systeem. Vaak wordt hiervoor een kleine computer (controller) gebruikt. Deze zorgt niet alleen voor de communicatie tussen de diverse elektronica componenten, maar maakt het ook mogelijk dat het systeem op afstand aan te sturen is. Een dergelijke controller vormt dan ook altijd de basis van uw installatie.

 

IoT Internet of Things

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over Internet of Things (IoT), met verschillende definities, maar wat is dit nu precies? Waar het op neer komt is dat alledaagse voorwerpen, zoals bijvoorbeeld de wasmachine, de koelkast en thermostaat verbonden zijn door middel van een netwerk en gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Ook dit valt onder de noemer van domotica. Er zijn wasmachines in opkomst die u met uw smartphone op afstand aan en uit kunt zetten. Het printen vanaf een willekeurige locatie op uw printer thuis is echter al heel gebruikelijk.