Domotica, verlichting, audio & video, verwarming en beveiliging. Alles onder één knop!

Gebouwbeheersysteem


Wat is een gebouwbeheersysteem (GBS)?

Een gebouwbeheersysteem is een centrale koppeling tussen alle systemen die zich in het gebouw bevinden. Veel voorkomende systemen die gekoppeld worden zijn: Registratiesystemen, klimaatinstallaties (airconditioning, luchtbehandeling, verwarming ketelregeling en koeling), verlichting, brandmeldinstallaties, blusinstallaties, ontruimingsinstallaties, inbraak meldinstallaties, veiligheidssystemen, sanitaire installaties, pompen, waternet en zonwering.

Een gebouwbeheersysteem maakt het mogelijk om voor een beheerder alle systemen die zich in het gebouw bevinden makkelijk, snel, efficiënt en overzichtelijk te kunnen beheren. Het gebouw is compleet uit te lezen, in een zelf te wensen overzicht (bijvoorbeeld d.m.v. plattegronden) en maakt zo inzichtelijk hoe een klimaatinstallatie ingesteld staat en of de installatie zich wel houdt aan de gewenste eisen.

Functies

In een gebouwbeheersysteem zijn er een aantal functies die vaak worden geïmplementeerd:
De koppeling tussen alle systemen

  • Een alarmlijst met de aanwezige en geaccepteerde alarmen
  • Logboek waar alle gebeurtenissen op verschillende systemen worden bijgehouden
  • Grafieken van metingen op alle systemen
  • Doorschakeling/doormelding naar telefoon of tablet met gewenste informatie
  • Afwijkende metingen registeren en hier een melding van maken om grote defecten voor te kunnen zijn
  • Klok- en kalenderfuncties voor standaard handelingen

 

Waarom een gebouwbeheersysteem?

Het is vaak mogelijk om diverse installaties en systemen te laten draaien zonder een gebouwbeheersysteem. Echter zijn er belangrijke voordelen aan een gebouwbeheersysteem, namelijk: De informatie uit de systemen centraal beschikbaar stellen en installatiestoringen beter zichtbaar en dus beheersbaar maken. Aangezien alle systemen op zichzelf al veel informatie hebben, biedt het veel mogelijkheden om die informatie te bundelen. Bijvoorbeeld; u schakelt het alarm in op een specifieke zone, maar de verlichting blijft nog branden en de klimaatbeheersing veranderd niet van instelling. Dat is toch zonde?

Tegenwoordig vindt men het milieu erg belangrijk, daarmee is het energieverbruik van een installatie veel belangrijker geworden. Het gebouwbeheersysteem is ideaal om te zorgen voor een optimale afstemming tussen de vraag en het aanbod van alle energiestromen in het gebouw. Indien de beheerder weet dat de lunchroom tegenwoordig alleen doordeweeks open is, kan hij via het gebouwbeheersysteem de tijden aanpassen, zodat de klimaatbeheersing van de lunchroom wordt uitgeschakeld.

Op een aantal punten is al snel te merken dat een gebouwbeheersysteem zijn werk goed doet. Er zijn minder klachten van de gebruikers, er vindt een hogere arbeidsproductiviteit plaats, er is een beter te beheersen energieverbruik en uiteindelijk zal de tijd dat een installatie in storing staat verminderen.

 

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat wij alle mogelijkheden kunnen toelichten.